tiistai 3. joulukuuta 2013

Luukku 3. Joulun historiaa

''Joulu on vuosittainen 25. joulukuuta vietettävä juhla. Se on vanha ja yleinen perhejuhla eri puolilla maailmaa. Kristityt viettävät joulua Jeesuksensyntymän muistoksi. Joulun vietto alkaa Suomessa jo aattoiltana (24. joulukuuta), mutta joulukuun 25. päivä on kuitenkin varsinainen joulupäivä.
Joulun ajankohta on muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivämäärä. Suomen kielen sana joulu ja juhla ovat ruotsalaisia taiskandinaavisia lainasanoja. Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä.Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla (yule), Suomessa vanha vuodenvaihteenjuhla kekri.
1600-luvulla joulun vietto oli ajoittain kiellettyä Englannissa ja Bostonin siirtokunnassa Pohjois-Amerikassa. Charles Dickensin romaani Joulutarina vuonna 1843 elvytti ihmisten hiipumassa olevan kiinnostuksen juhlaan.''
(kuvat täältä ja täältä, teksti wikipedia)

5 kommenttia:

 1. Ihana blogi sinulla! :) nyt vasta jostain syystä tähän törmäsin, mutta ehdottomasti liityn lukijaksi :)

  VastaaPoista
 2. Google ei kelpaa kuvien lähteeksi, koska Google EI omista noita kuvia. Google on vain hakukone jonka avulla olet löytänyt nuo kuvat ;) Ne kuvat omistaa joku muu.
  ...tätä ei taideta opettaa kaikissa kouluissa? Harmillista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No menipä taas ano?:DD Pieni virhe nii iso haloo? Vahinkoja sattuu, älä vedä hernepussia kauhee syvälle nenään.;)

   Poista
  2. Anteeksi epäselvästä lähteestä. :) Jospa ne nyt olisi oikein?

   Poista